Zeddam   Harmonie Kunst na Arbeid
 update: 29-01-13
1926 Harmonie St. Caecilla in Hengelo Gelderland

Bovenaan 2de van links (militair) is Theet Wissing (schilder en drogist), nr. 6 is Sjef Hendriksen, nr 8 is Bernard Kamperman (kerkkoster). Middenrij nr. 4 is Nol Booms van Montferland (dirigent) nr. 5 (misschien Gerrit Kappert) en staande rechts Gerrit Bisselink.
De kleine rechts vooraan Hendrik Renner (?).

Herkent u nog andere personen? foto@zeddam.info  

Foto uit 1934 van een KNA krantenartikel. Heeft iemand de echte foto?
Als we schrijven dat op 26 januari 1926 een harmonie werd opgericht die later de naam “Kunst na Arbeid” zou krijgen, betekent dat niet dat er vóór 1926 geen muziekgezelschappen in Zeddam bestaan zouden hebben.
Het “Bovendorp” en het “Benedendorp” moeten zelfs elk een eigen muziekgezelschap gehad hebben.
Doch geen enkel gezelschap was een lang leven beschoren, ondanks pogingen van de parochie ze op te richten en in stand te houden.

Oprichting
Pastoor A. Meijer die in 1925 pastoor in Zeddam was, heeft zich kennelijk niet laten ontmoedigen door de voorafgaande teleurstellingen, want hij benaderde Hent Derksen, plaatselijk voorzitter van het R.K. Werkliedenverbond St. Joseph en Gerrit Bisselink, die al jaren muzikant was om te komen tot de oprichting van weer een muziekvereniging. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want door de opgedane ervaringen bestond er geen vertrouwen meer, noch in Zeddam, noch bij muziekhandelaar Louis Jansen, de vader van Martin Jansen uit ‘s-Heerenberg, die al zoveel geld op de Zeddamse harmonieën had toegelegd. De persoon van Hent Derksen en het feit, dat de harmonie als onderafdeling van zijn Werkliedenverbond werd opgericht, hebben er zeker toe bijgedragen, dat Louis Jansen weer zijn vertrouwen gaf in de nieuwe vereniging. Nu moest er nog steun komen vanuit de parochiegemeenschap, maar dat lukte niet erg, ondanks het voorbeeld van Pastoor Meijer. Zeddam voelde er niet veel voor nog veel dubbeltjes in een harmonie te steken. Tijdens een “school-aktie” werd door een Zeddammer gezegd: “Kom over 12 ˝ jaar maar eens terug, als het dan nog bestaat”. Als U Hent Derksen nog gekend hebt, dan weet U, dat hij dat in 1938 gedaan heeft. In verhouding is er veel steun gekomen uit het Braamtse deel van de parochie.

Inmiddels is Harmonie “Kunst na Arbeid” uitgegroeid tot een vereniging met zo’n 50 leden en bestaat dus alweer ruim 80 jaar.

Als u meer wil weten over de geschiedenis van de Harmonie in Zeddam link dan door naar de site van KNA Zeddam

2009 Optreden van de KNA Zeddam